MIKÄ SUOJA, maaPAIKKA TAI OMAVArA?

 

PÄIVITYS 28.2.2022: Korona ja sen myötä useita kohdannut yksinäisyys, ilmastokriisi ja nyt tuoreena Venäjän aloittama hyökkäyssota... Masentavien uutisten myötä haluamme tällä sivustolla tarjota suojaa ja yhteisöllisyyttä sitä tarvitseville, tuoda toivoa ahdistuneille, turvallisuuden tunnetta pelokkaille, maapaikan ja edes palasen maata jota viljellä niille, jotka haluavat oppia omavaraisuudesta.

 

Toki yhteiskunta huolehtii koko kansasta omalla tavallaan ja sitten joskus, kun kriisi puhkeaa, mutta me yksityisinä toimijoina tarjoamme ketterästi jo nyt nopean ja epäbyrokraattisen tavan saada turvallisuuden tunne palaamaan.

 

Motivaatiomme: Haluamme auttaa kärsiviä ja apua tarvitsevia sillä tavalla kuin osaamme, sekä ei haluta jäädä kriisin uhatessa paikallemme vain pohdiskelemaan vaan aletaan oikeasti tekemään jotain hyvää ja konkreettista.

 

Yhteisössä jokainen saa rennosti omana itsenään olla aktiivinen tai passiivinen - sen mukaan kuin hyväksi näkee. Kun liityt yhteisöön, voit valita alueen tai maapaikan, johon alkaa orientoitumaan ja jota pikku hiljaa kehittää ja luoda siitä itse oma lintukotosi. Oma unelmamme on, että yhteisöllisistä paikoista muodostuisi "vaahteramäki" - pienen kylän tapainen, jossa huolehditaan toisestamme ja jossa jokainen saa iloita osaamisestaan ja tuoda talenttinsa yhteiseksi hyväksi.

 

Jos haluat rakentaa maatilalle pienen omakotitalon tai vapaa-ajanpaikan, sekin on mahdollista ns. vuokrareviirinä.

Se on kuin tontti, mutta sitä ei tarvitse ostaa eikä osallistua omistamisen moniin kiemuroihin. Mutta päinvastoin joillakin maapaikoilla voit liittää `tonttisi´ valmiisiin liittymiin ja maksat vain sähkön, veden tai viemärin kulutuksesta. Kunkin tontin kohdalla säästö voi nousta tällöin jopa 20 tuhannen euron luokkaan.

 

PÄIVITYS 1.3.2022: Olemme nyt luoneet Ukrainan tilanteen takia mahdollisuuden saada suojaa kriisien varalle. Ovat kriisit lopulta henkilökohtaisia tai kansainvälisiä, sillä ei ole väliä. Mutta mielestämme jokaisella ihmisellä on oikeus turvallisuuden tunteeseen ja oikeus elää rauhassa. Jos kohta Suomeen tulee tuhansia sotapakolaisia, me haluamme kantaa kortemme kekoon ja luoda sekä maatilojen ja maapaikkojen verkoston että ihmisten yhteisön, jonka kautta ukrainalaiset voisivat saada katon päänsä päälle, lämpöä ja huolehtivan ympäristön itselleen levätä ja toipua.

 

Palvelumme oli melkein valmis tarjottavaksi Suomessa jo asuville, kunnes sota yllätti meidät kaikki. Siksi oletammekin että, vaikka jotkut paikat menisivätkin akuuttia turvaa tarvitseville, jää sinne vielä paljon hyviä maapaikkoja meille taviksillekin, jotka haluamme edes pienen lisäturvan itsellemme pahan päivän varalle tai jonkin kriisin sattuessa.

 

Yhteisön kokoaminen tapahtuu Vazan Oy:n kautta. Olemme saaneet jo sovittua puolen tusinaa maatilaa tai maapaikkaa Etelä-Suomesta ja lisää on toinen mokoma tulossa lähiaikoina, neuvottelut on käynnissä. Toivomme että maatilojen tai rakennusten omistajat ottaisivat yhteyttä, niin katsotaan yhdessä, mitä voidaan tehdä.

 

Tälle palvelulle on pieni liittymismaksu, mutta hinnan olemme painaneet niin alas, ettei rahasta ainakaan pitäisi olla kiinni. Ensimmäinen taso eli yleisjäsenyys maksaa sinulle 100 euroa (+alv 24%), ja siihen kuuluu mm:

 • vuoden ajan jäsenyys ja luontainen vertaistuki yhteisössä
 • kyselemme ihmisiltä ajatuksia ja tulemme todennäköisesti perustamaan yhdistyksen tai osuuskunnan johtamaan suoja- tai turvatoimintaa jatkossa ensimmäisen vuoden jälkeen, näin kullakin olisi omiin asioihinsa liittyvissä asioissa yksi ääni
 • riippuen osakkaiden määrästä, ostamme kaikenlaista hätämajoitukseen tai kriiseissä tarvittavaa välineistöä,  mm. yhden tai useamman kompressorin, puolijoukkueteltan kamiinoineen, aurinkokenno-akku-yhdistelmän, jne.
 • saatamme jopa ostaa osuuden jostain maatilasta
 • jäsenyys oikeuttaa ihmisen viettämään aikaa tai vaikka kesälomansa valitsemassaan maapaikassa sekä varastoimaan siellä auton tai asuntovaunun
 • jos (ja toivottavasti: kun) kriisi ei kohtaa, voit silti viettää aikaa siellä - aivan kuin olisit lomalla tai retkellä asuen vaatimattomalla maatilalla omaehtoisessa ulkomajoituksessa
 • oikeus viljellä max 10 m2 kasvimaata (peltoa)
 • oikeus tuoda eläimiä (esim. lampaita, kanoja, yms. - mikäli EU- ja muut säännöt niin sallivat)
 • tukityöllistymis- ja/tai talkootyömahdollisuuksia
 • mahdollisuus tuoda ylimääräisiä työkaluja, koneita ym. tarvikkeita yhteisesti käytettäväksi, ja vaikka auton tai traktorin tai kaivurin, jolloin sinullakin on mahdollisuus käyttää muiden välineitä
 • keskusteluforum, sosiaalinen media ja uutiskirjeet
 • järjestetään tilaisuuksia (yhteisöllisesti ja nyyttikestiperiaatteella) 1. vuoden aikana ainakin kerran per vuodenaika (eli 4 krt/v) eri tiloilla
 • me hoidamme maanomistajille monia eri maksuja puolestanne, te saatte keskittyä oleelliseen
 • neuvottelemme osapuolten kanssa ja laadimme sopimukset eri osapuolten kanssa (mm. maanomistajat, tarvittavat luvitukset, jne)
 • ei muita kuluja

 

Mikäli joku haluaa jotain enemmän, lisää peltoa, enemmän tilaa, varaston tavaroille, huonemajoituksen, tms, näistä sovitaan erikseen, koska jokainen tila on oma uniikki tapauksensa. Samoin jos haluat rakentaa jotain pysyvää, eri tiloilla on eri hinnat tonteille. Keskustellaan yhdessä lisätarpeistasi sitten kun olet ensin liittynyt yhteisöön.

 

Vaikka olemme vakavien asioiden äärellä, haluamme luoda palvelusta rennon ja että olisi kivaa tehdä hyviä asioita yhdessä. Toivomme että kustakin tilasta rakentuisi itseohjautuva ja inspiroiva yhteisö, joka luo turvaa yhteisöön kuuluville ja että ihmiset tutustuisivat uusiin ihmisiin. Samalla valmistaudumme henkilökohtaisella tasolla mahdollisiin kriiseihin positiivisella asenteella ja organisoimalla pikkuhiljaa systeemin, jonka kautta voidaan opiskella non-stop-tyyliin luonnossa ja elämässä pärjäämistä ja omavaraistaloutta.

 

Fanitamme Ukrainan presidenttiä, joka on esikuva ja johtaa edestä, rohkaisee kansaansa ja antaa ihmisille toivoa. Sitä mekin haluaisimme oppia. Eikä meilläkään systeemit ole valmiita, mutta tehdään tästä yhdessä hieno juttu!

 

 

 

MIKÄ oli alkuperäinen idea?

MITÄ TEKEE KUNINGASKUNTA.ORG?

 

Kuningaskunta.org on nykyajan mukainen platform - alusta - ja ollut osa Finnea LKV:n toimintaa jo keväästä 2021 alkaen. Se on maapaikan etsijöille ja myös maanomistajille suurelta osin ilmainen palvelu. Jos joku joskus työllistää enemmän, todelliset kulut voidaan velkoa.

 

- Miksi? Kuinka nykyään voi olla jotain ilmaista? - Siksi koska Suomessa on niin monia ihmisiä, jotka haluaisivat tulla omavaraisiksi ja asua maalla. Jotka haaveilevat luonnon rauhasta, raikkaasta ilmasta, puiden tuoksusta ja eläimistä. Joille "oma maa, oma lupa" on tärkeää. Kuningaskunta.org haluaa vain auttaa sinua ja ystäviäsi siinä, että saatte haaveenne vietyä lopulta käytäntöön, että unelmasi toteutuisi. Kuningaskunta auttaa myös maapaikan omistajia löytämään uusia asukkaita kulmakunnalle.

 

- "Minua surettaa se huomioni, että ihmisillä on hyviä ideoita ja he ovat kenties jo vuosien ajan haaveilleet maalle muuttamisesta, mutta ei vaan koskaan ole ns. kolahtanut. Eri syistä johtuen ei ole löytynyt sopivaa maa-aluetta tai ei ole ollut osaamista viedä projektia loppuun asti tai ei ole ollut rahaa ostaa isompaa maa-aluetta."

 

- "Toisekseen minua harmittaa se, kun Suomessa on 55.000 tyhjää asuntoa ja 170.000 tyhjää rakennusta. - Mitä luonnonvarojen ja rikkauksien tuhlausta! Ja samaan aikaan nuoret asuvat ahtaasti betonisten elementtiseinien sisällä. Harmittaa myös se kun Suomessa on kyläkoulut lopetettu kohta jo melkein kaikki - vieläpä erittäin lyhyessä ajassa. Samalla on hävinnyt kylien vetovoima ja siten on vakaasti ajettu maaseutua alas. Mutta samaan aikaan itsekin maalla asuvana iloitsen aina, kun saan käyskennellä luonnossa. Sitä samaa toivoisin kaikille."

 

- "Olen Jouni Järvinen, LKV ja monitoimiyrittäjä, metsäyrittäjä, maanmittari, ym. Voit kääntyä puoleeni luottamuksella. Toivon aluksi vain sähköpostin kautta viestittelyä, että voin paremmin hallita ajankäyttöäni. Nautin suunnattomasti siitä kun saan auttaa ja ideoida eri juttuja - niin teille maalle muuttajille kuin vaikkapa maatilan omistajillekin. Olen toiminut yli 20 vuotta maanmittarina ja noin 15 vuotta kiinteistönvälittäjänä ja kaupanvahvistajana. Pitkäkestoinen Burnout on pannut miettimään elämää ja arvoja uudelleen. Ensisijainen toiveeni on auttaa maailmalla niitä ihmisiä, jotka kärsivät eniten, joita kiusataan tai jotka ovat erityisen herkillä. Pieni toiveeni on, että tapaamalla ihmisiä voisin löytää muitakin, jotka haluavat tehdä jotain maailman hyväksi."

 

- "Tätä Kuningaskuntaa hoitelen harrastuksena, koska se on juuri omaa erikoisosaamistani ja nautin siitä, kun saan ideoida karttojen ääressä ja maastossa. Koska autan ilmaiseksi, voin itse myös rajata sitä, kuinka paljon pystyn antamaan aikaa kullekin projektille."

 

Kuningaskunta ei tarjoa mitään valmista. Sinä tuot ideasi pöydälle, yhdessä keskustelemme ja etsimme sinulle sekä muille ihmisille ja luonnolle parhaat vaihtoehdot. Ja sinä lopulta valitset oman pääsi mukaan. Kuningaskunta ehdottaa maata ideoittesi toteuttamiseen tai kokoaa yhteen samanlailla ajattelevia ja/tai saman arvomaailman jakavia yhteen.

 

Voimme tehdä myös toisin päin: Mikäli teillä on jo tiedossa maapaikka, mutta jotain puuttuu (tietoa, osaamista, rahaa, väkeä), Kuningaskunta voi hyvinkin auttaa. Tai jos haluat ostaa tilan, mutta ei ole riittävästi rahaa, voi Kuningaskunta etsiä sopivan myyjän. Tai jos on vaikeata päästä vuokraamisessa eteenpäin, voi Kuningaskunta ulkopuolisena välimiehenä hoitaa neuvotteluja.

 

Voit olla yksin tai perheesi kanssa liikkeellä, tai teitä on tuttu kaveriporukka tai joukko sukulaisia, tai ehkä olette jo muovautuneet valmiiksi yhteisöksi samankaltaisten ihmisten kanssa. Yhteisöllisyys toimii vastavoimana kasvavalle eristyneisyydelle voimistaen merkityksellisyyttä ja yhteenkuuluvuuden kokemusta.

 

Tavoitteena on luoda uudenlaista hyvinvointia yksilöille ja vireyttä lähiympäristölle sekä tehdä se yhteiskunnalle ja asukkaille kohtuullisin kustannuksin. Kuningaskunnan avulla voi parhaimmillaan päästä hyvin edullisesti kiinni uuteen kotiin. Lisäksi voit päästä mukaan monipuolisesti eri yhteisiin juttuihin tilalla.

 

Idea lyhykäisyydessään on seuraava: Sen sijaan että sijoitat omaan tonttiin 20-60 tuhatta euroa ja saat sillä omistukseesi joskus jopa vain 1000 neliötä, mikset voisi vuokrata tonttia? Näin tekevät kunnat ja kaupungit sekä Metsähallitus ja lukuisat yhteismetsät kaikkialla Suomessa. Nyt tämä on mahdollista myös pienille toimijoille.

 

Ajattele: on se vaan ihan eri asia olla yksi haltijoista vaikkapa 10 tai 40 hehtaarin maatilassa - jossa saattaa olla kymmenenkin rakennusta ja on peltoja, niittyjä, metsiä, ehkä rantaakin ja usein osuuksia yhteisiin alueisiin - kuin omistaa pelkkä 10 aarin tontti sen sijaan. Mitä kaikkea voitkaan tehdä maatilalla, yksin tai yhdessä muiden kanssa? Ja samalla asuinkulut ovat olemattomat. Eikä ole omistamisen riesaa tai riskiä. Rakentamasi talo on sinun, sen ja alla olevan vuokraoikeuden maahan voit myydä halutessasi toiselle.

 

Olemme opineet sen, että tontin vuokralainen saa jo ostovaiheessa valtavasti säästöä tällä metodilla, kuin että ostaisi määräalan, ns. "oman tontin". Nimittäin vuokrasopimusta lainsäädäntö kohtelee eri tavalla: sinun ei tarvitse maksaa kaupanteon kuluja ja veroja, ei kaupanvahvistusta, ei hakea lainhuutoa, ei tarvitse lohkoa tonttia, ei perustaa rasitteita. Sitten liittymät hoidetaan yleensä niin että kaikki uudet vuokratontille rakentavat ottavat osaa jo tilalla oleviin vesi- ja viemäri- sekä sähkö- ja tietoliikenneliittymiin. Näin säästö voi hipoa jopa 20 tuhatta euroa - jo ennen kuin on vielä alettu edes rakentamaan mitään!

 

Lisää säästöjä tulee siitä kun ei tarvitse rakentaa turhia neliöitä, tai siivota 150-200 neliötä. Suurimmalle osalle riittää hyvin alle 50 m2 (ja tarvittaessa parvi ja/tai kellarikerros). Tuonne mahtuu hyvin wc ja suihku, kun sauna ja siihen liittyvät oleskelutilat tehdään yhteisesti. Ja kun tontit sijaitsevat keskellä luontoa, on luonto käytännössä vähän kuin olohuoneen jatke. Eli tilaa on...

 

Moni inhoaa jatkuvaa ruohon leikkaamista kesäaikana. Sinullekin tämä sopii kun itse vanhaan perinnerakentamiseen rakastuneena suunnittelen rossipermantoiset hirsitalojen rakennuspaikat mäille tai kallioille, jolloin ei välttämättä tarvita ruohikkoa neliötäkään!

 

Tai jos olet säästäväinen ja haluat toimia rationaalisesti, niin tämä malli jos mikä tuo valtavia säästöjä 100 -200 vuoden aikana, kun oikeaoppinen rakentaminen vähentää jatkuvaa huoltokorjaamista. Nimittäin muutama asia on  kokemukseni mukaan rakentamisessa erityisen tärkeätä: harjakatto ja pitkät räystäät, tuulettuva alapohja korkealla perustuksella ja painovoimainen ilmanvaihto tulo- ja poistoilma-aukkoineen, rakennus mäelle josta on vedelle luonnollinen vietto poispäin rakennuksesta, puuta käyttävä lämmitysjärjestelmä, sekä puupitoiset materiaalit. On toki muitakin hyviä materiaaleja, kuten esim hengittävä tiili. Kun perusasiat on kunnossa, voidaan mukaan lisätä erilaisia ekolologisia järjestelmiä.

 

Itse suosittelen tätä kaikille tavallisille ihmisille, ei tarvitse olla mitenkään erikoinen tai uskoa johonkin ismeihin. Muuta ei tarvita kuin rakentavaa mieltä sekä pikkuisen rohkeutta ja alkupääomaa. Mukaan voi lähteä täysillä, tai voit tunnustella ideaa ja lämmitellä ideaa pikkuhiljaa pala palalta.

 

Näin sinulla on mahdollisuus luoda "oma pieni kuningaskuntasi" tai "vaahteramäki", jossa toteuttaa omia haaveitasi ja oppia perinteisiä taitoja, tai jossa olla turvassa, vaikka maailma murenisi ja pandemiat ja sodat riehuisivat.

 

Ota siis rohkeasti yhteyttä: info@kuningaskunta.org

 

Toivoo Jouni, palveluksessasi.